Mircea Cărtărescu și Lucian Boia, printre personalitățile române care participă la Buch Wien

Mircea Cărtărescu și Lucian Boia, printre personalitățile române care participă la Buch Wien
Publicat: 02/11/2014, 16:23
Actualizat: 29/03/2019, 18:31

Cu ocazia Săptămânii Literare care se desfășoară în perioada 10 – 16 noiembrie, în Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, alături de partenerii săi, organizează o serie de evenimente la Viena și Graz, care îi au ca invitați pe Mircea Cărtărescu, Lucian Boia, Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu, Irina Dobrescu, Ernest Wichner, Christian Papke, Hans Mrak, Irina Wolf, Mercedes Echerer, Răzvan Exarhu și Florin Lăzărescu, informează Institutul Cultural Român din Viena.

Astfel, pe 11 noiembrie, de la ora 20.00, la Centrul Cultural Minoriten din Graz are loc, în prezența autorului, prima prezentare în Austria a romanului „Aripa dreaptă/ Die Flügel”, de Mircea Cărtărescu. Traducerea îi aparține lui Ferdinand Leopold și succede primele două volume ale trilogiei publicate de editura Zsolnay, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în 2007, respectiv 2011: „Die Wissenden” – „Aripa stângă” (traducerea Gerhardt Csejka) și „Der Körper” – „Corpul” (traducerea Gerhardt Csejka și Ferdinand Leopold). Evenimentul face parte din amplul turneu de promovare a volumului în Germania, Elveția și Austria.

Director al Literaturhaus Berlin, traducătorul Ernest Wichner va participa alături de Mircea Cărtărescu la seria de lecturi în limba română și în limba germană care vor avea loc la Viena cu această ocazie, pe 13 noiembrie.

ICR Viena participă, cu un stand propriu, la cea de-a șaptea ediție a târgului internațional de carte Buch Wien. Târgul va fi deschis printr-un eveniment organizat în premieră, pe 12 noiembrie, Noaptea Lungă a Cărților.

La standul ICR Viena, atât la evenimentul nocturn, cât și pe durata Buch Wien, vor fi prezentate opere literare semnate de autori români și traduse în limba germană, volume puse la dispoziție de edituri partenere, albume și cărți apărute la Editura ICR, traduceri apărute prin programele Centrului Național al Cărții. Tot la stand vor fi difuzate dezbateri filmate la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași 2014 (FILIT). Selecția cuprinde evenimentele la care au participat Herta Müller, Mircea Cărtărescu și Norman Manea.

Programul manifestărilor organizate de ICR Viena la Buch Wien cuprinde o dezbatere moderată de Irina Wolf pe scena Forum a târgului, la care participă Christian Papke și Hans Mrak – „De la serviciile secrete la societatea de consum: o trecere în revistă a dramaturgiei contemporane din România” -, un program dedicat copiilor – lecturile actriței Mercedes Echerer din cartea „Povești, Mituri și Muzică – Dunărea (legende și povești din România și Moldova)” – și o demonstrație culinară – „Specialități din Delta Dunării” – realizată de Răzvan Exarhu.

La standul Donau Lounge, ICR Viena organizează, împreună cu Danube Cultural Cluster, Collegium Hungaricum din Viena și alți membri din clusterul EUNIC Austria, evenimente care îi au în prim-plan pe Lucian Boia, Florin Lăzărescu și Daniel Bănulescu. Donau Lounge este un format itinerant care prezintă lecturi și conferințe la târguri de carte internaționale, iar tematica de anul acesta de la Buch Wien este „Țările dunărene și alianțele din Primul Război Mondial”.

Lucian Boia va participa, alături de Larisa Schippel și Jens Oliver Schmitt, la lansarea celor două volume ale sale traduse în limba germană „Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 și 1950” și „Germanofilii. Elita intelectuală românească în anii Primului Război Mondial”.

O serie de alte evenimente va avea loc la Graz în noiembrie – graficianul român Irina Dobrescu va susține o prezentare de carte și un atelier de creație la Târgul dedicat copiilor și adolescenților bookolino, desfășurat în perioada 5 – 19 noiembrie. Totodată, va fi prezentată cartea „König Drosselbart”, de Frații Grimm, ilustrată de Irina Dobrescu și apărută la editura Nord-Süd din Elveția, în 2014.

Scriitorul Caius Dobrescu participă pe 14 noiembrie, la Graz, la prezentarea operei colective intitulate „Cămașa. 1863 – 1914 – 2014”, proiect la care a participat alături de alți 32 de autori din 20 de țări (Austria, Germania, Franța, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Serbia, Turcia, Croația, Slovacia, Slovenia, Italia, Albania, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Ucraina, Polonia și Federația Rusă). Antologia literară este dedicată comemorării centenarului de la declanșarea Primului Război Mondial, autorii selectați pentru acest proiect aparținând fostelor regate ale monarhiei habsburgice, statelor ce alcătuiau blocul politico-militar Antanta, dar și statelor ce formau alianța Puterilor Centrale. Având ca laitmotiv simbolul cămășii, antologia este formată din narațiuni, texte poetice și eseuri care readuc în atenția cititorului perioada Primului Război Mondial. Pornind de la acest simbol ca prim obiect vestimentar ce acoperă pielea, se face referire atât la cămașa de zi cu zi, cât și la cea de botez și cea de înmormântare, asocierile fiind făcute atât în plan personal, cât și istoric și arhetipal.

Seria evenimentelor literare din luna noiembrie se va încheia cu o seară de prezentare a fondului de carte al Bibliotecii ICR Viena, pe 19 noiembrie. Biblioteca Institutului Cultural Român din Viena a fost inaugurată anul acesta de Ziua Limbii Române (31 august)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Gestul INTERZIS la volan! NU ai voie să faci așa ceva în mașină
Cascadorie periculoasă la „Românii au Talent”. Autorul are 72 de ani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
×